15. března 2012

Trest smrti pro "teroristy" potvrzen

Kanavalu a Kavalau u soudu (převzato z Charter97.org)
Lukašenko včera zamítl žádost o milost pro Dzmitrye Kanavalava a Uladzimira Kavaljova, kteří byli odsouzeni k trestu smrti za to, že údajně stáli za výbuchem v minském metru dne 11. dubna 2011, při kterém zahynulo 15 osob a dalších cca 200 lidí bylo zraněno. Dva mladíci byli odsouzeni 30.11. 2011 minským soudem na základě pochybné obžaloby, navzdory nedostatku důkazů (jejich účast na útoku zpochybňovaly dokonce i přeživší oběti výbuchu), což vyvolalo založení petice, kterou do dnešního dne podepsalo přes 62000 lidí z celého světa.. (více o pochybném procesu s teroristy např. zde

Lukašenko si vzal "čas na rozmyšlnenou", ale milost nakonec neudělil. Je pravděpodobné, že v dohledné době tak budou v Bělorusku popraveni dva úplně nevinní lidé. 

Podle mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International zde bylo od roku 1991 (za dobu trvání samostatného Běloruska po rozpadu SSSR) potrestáno smrtí asi 400 lidí. Bělorusko nezveřejňuje oficiální údaje o počtu vynesených rozsudků a vykonaných poprav, ačkoliv jako člen OBSE má povinnost „poskytovat obyvatelstvu informaci v souvislosti s užíváním trestu smrti“. Běloruská vláda je terčem kritiky EU a lidskoprávních organizací za to, že jako jediná evropská země vykonává trest smrti. Příbuzní popravených navíc nejsou informováni o dnu popravy, není jim vydáno tělo a nemají ani informaci, kde byl popravený pochován.


(zdroje: charter97.org, svobodnebelorusko.cz).