12. března 2012

Lukašenkovi vězni: březen, souhrnná zpráva

Sjarhej Kavalenka

Sjarhej Kavalenka (převzato z charter97.org)
Ve vězení umírá Sjarhej Kavalenka. Sjarhej o vánocích roku 2010 vyšplhal na vánoční strom na náměstí ve Vitebsku a vyvěsil na něj zakázanou bílo-červeno-bílou běloruskou vlajku. Byl za to odsouzen ke dvou letům domácího vězení. Za údajné porušení podmínek ho v prosinci 2011 zatkli, v únoru jej odsoudili na 2 roky a 1 měsíc do pracovního tábora. Od chvíle svého zatčení (19.12.2011!) drží protestní hladovku. V lednu jej několik dnů 1x denně násilně krmili, Sjarhej následně obnovil plnou hladovku. Od začátku hladovky jsou to již téměř tři měsíce. Minulou středu jej prohlížel lékař a zjistil, že původně 85 kg vážící Sjarhej zhubl o 30 kg. Ačkoliv se ho všichni snaží přesvědčit, že má hladovku skončit, on to odmítá - požaduje zrušení svého rozsudku. Ukončit hladovku by byl ochoten pouze za podmínky, že by jej převezli do normální nemocnice a tam mu pomohli opět přijímat potravu.

Sjarhej má manželku, sedmiletého syna a sedmiměsíční dcerku.

Bandarenka, Sannikau a spol.

Andrej Sannikau, bývalý prezidentský kandidát, oslavil 8. března druhé narozeniny za mřížemi. Zmitra Bandarenku znovu posuzovala zdravotní komise, která měla rozhodnout o tom, zda mu přiznají statut invalidy. Nepřiznali, ačkoliv jeho stav je čím dál horší. Znamená to, že musí nadále vykonávat tzv. lehčí práce - připomínáme, že ve stavu, kdy nemůže chodit bez berlí (ani s nimi prakticky ne), nemůže dlouho stát, nesmí sedět, nesmí se ohýbat... Sannikau i Bandarenka napsali žádost o milost. Ani jeden z nich zatím nebyl propuštěn.
S ostatními vězni je to pořád stejné, možná spíš horší. Vězni nesmí nic psát ani mluvit o sobě, o svém zdraví, podmínkách vězení (proto se jich na to ani ve svých dopisech neptejte). Když už k nim pustí advokáta nebo povolí setkání s příbuzným, tak jen přes sklo, pod dohledem policisty, který celý hovor monitoruje.
Zmicer Daškievič byl (možná ještě je - ?) znovu v karceru (trestné cele).
Za poslední měsíc obecně stoupla intenzita represálií vůči politickým aktivistům. Nejčastějšími záminkami jsou tzv. "nadávky na veřejnosti" a "spílání milicionářům." Většinový výstup je buď pokuta, nebo několik dní vazby.
Situaci okolo sankcí a diplomatických styků zemí EU s Běloruskem jste jistě zaznamenali v médiích. Po naši věc má toto vyostření vztahů na oficiální úrovni dopad především na to, že vznikl soupis (prozatím desítek) Bělorusů, jimž je zakázán výjezd ze země. Tito lidé se tak vlastně také stávají "Lukašenkovými vězni".

zdroj: interní