10. června 2012

Aljaksandr Malčanau

Včera v noci zemřela matka vězněného Aljaksandra Malčanava (24). Bylo jí 64 let, trpěla těžkým astmatem a Parkinsonovou chorobou. Aljaksandrovi tak zůstal jen 70 letý těžce nemocný otec, který téměř nemůže vstávat z lůžka. 

Aljaksandr Malčanau u soudu
Aljaksandr byl odsouzen po prezidentských volbách v r. 2010 ke 3 letům vězení (za vyvěšení bílo-červeno-bílé vlajky na budovu KGB), po půl roce byl propuštěn, ale před měsícem opět odsouzen na 1,5 roku. Jako bývalý politický vězeň totiž nemohl sehnat práci, a tak živil sebe a své staré rodiče sběrem šrotu, při čemž byl zadržen a odsouzen za údajnou krádež železa (šlo o rezavé harampádí v opuštěném závodě). Proces byl politicky motivovaný, režim vyvíjí snahu propuštěné politické vězně poslat do vězení zpět, ale tentokrát už za trestný čin.

Tato tragická událost je již čtvrtým případem úmrtí nejbližšího příbuzného politického vězně. Utrpení rodičů a dalších příbuzných, kteří zůstali na svobodě, je další hrůznou stránkou běloruského státního teroru. 


Napište Aljaksandrovi pár řádků do vězení! Jeho aktuální adresa je:

Менская вобласьць
г.Жодзіна,
вул. Чапаева 10б
СІЗА-8
Аляксандар Малчанаў

Pokud byste chtěli adresovat fin. podporu jmenovitě otci vězněného A. Malcanava, je možné mu ji přímo doručit skrze konto, které bylo zřízeno na pomoc běloruským křesťanům. Příspěvek můžete zaslat na podúčet Křesťanského společenství Žďár nad Sázavou - č.ú. 2600114676/2010 (Fio banka), specifický symbol 408. Do "zprávy pro příjemce" uveďte, komu peníze adresujete. Lze takto teoreticky postupovat i v případech dalších vězňů/jejich rodin, pro jistotu se ale na e-mailu kszdar@gmail.com dotazujte, je-li to v daném konkrétním případě technicky možné). Za funkčnost a spolehlivost této sbírky se můžeme zaručit! (Pokud chcete dostat potvrzení o daru, uveďte jako variabilní symbol své rodné číslo a na adresu kszdar@gmail.com sdělte své jméno a adresu.)


Samozřejmě lze také využít námi inzerované konto Občanského Běloruska - viz odkaz "proč přispět" výše. 


Vzhledem k tomu, že se měsíční platy v Bělorusku pohybují v přepočtu mezi 3-7,5tis. Kč, i pouhá stovka je poměrně slušný peníz! ;-)