30. ledna 2012

Nemocnému Bandarenkovi zakázány berle, hůl i ortopodecké vložky

Dnešním dnem (30. leden 2012) vstupují v platnost nové zpřísněné podmínky pro pobyt Zmicera Bandarenka v Mogilevské kolonii. Informace pochází z telefonického hovoru 29. ledna mezi ženou zatčeného a koordinátorem občanské kampaně Evropské Bělorusko. Správa vězeňské kolonie vydala následující nařízení, jež mají pro chatrným zdravím souženého Bandarenka dalekosáhlý dopad:


Finishing off Zmitser Bandarenka in prison?
 - Vězeň nesmí používat berle ani chodit o holi

 - Zákaz nosit ortopedické vložky, které mu manželka přinesla
 - Ležení během dne zakázáno
 - Během dne se musí účastnit vycházek spolu s ostatními vězni
 - Do budoucna přiřazen k "lehčím pracím" (což může mít široký interpretační rámec)


   "Právě jsem od Zmicera dostala dopis, ve kterém píše, že cévy [Z.B. má dlouhodobě problémy s cévami a trombózou] jsou trochu lepší, ale reflexy v noze, že se zhoršují. Neumím si představit, že by měl celý den chodit nebo sedět; hrozně ho bolí záda. Těžko si taky představit, že by měl takhle kulhat s ostatními na vycházkách. A jak se mu asi bude stát venku, když budou velké mrazy? Zima je na páteř a klouby hrozná.

   Zmicer neměl žádné kázeňské přestupky, a přesto nedostal podmínečné propuštění. Teď ale nebude schopen dostát těmto nařízením, což znamená, že bude úplně normálně kárán za přestoupení řádu. V důsledku to znamená to, že bude nahnán do cesty již vyšlapané Sannikovem, Daškijevičem a Statkijevičem - samotka, cela, klasické vězení.

   Od začátku bylo jasné, o co jde. Scénář byl poměrně jasný. Připravovala jsem se na to a nejsem nijak překvapená. Jen nedovedu představit, jak může Zmicer - ve stavu, v jakém je - ta neřízení přežít. Doma pořád o něco padal na zem... Jeho schopnost tohle všechno přežít a zároveň zůstat radostný je úžasná. Stále nad svým manželem žasnu, a to už ho znám hodně dlouho. Kdybych věřila, že to nějak pomůže, řekla bych mu, aby se pokusil napsat žádost o milost. Ve světle posledních událostí ale docházím k závěru, že by to nevedlo nikam. Podobně jako Andej Sannikov si můj muž prošel mučením KGB a žádost nepodepsal. Co na něj ale chystají teď, opravdu nevím."  


                                         Sdělila Volha Bandarenka organizaci serveru charter97.org.
29.1. 2012